Άρης - ο παραδοσιακός κυβερνήτης του Σκορπιού

Το σύμβολο είναι η ουσία, είναι κάτι διαχρονικό. Οι επιθετικοί προσδιορισμοί πάλι είναι δική μας επιλογή. Ο Άρης ως σύμβολο θέτει, μεταξύ άλλων, ένα βασικό ερώτημα: ποια είναι η δύναμή σου και πώς την χρησιμοποιείς; Ενδεικτικοί της απάντησης του καθενός μας -στην πράξη- είναι οι χαρακτηρισμοί που προσάπτουμε στον Άρη... 

Ο κακός...
Στην αρχαιοελληνική μυθολογία, ο Άρης είναι ο θεός του πολέμου, της τυφλής οργής και βίας. Κι ενώ θεωρείται σκληρός και αιμοβόρος, καταγράφεται να εγκαταλείπει ηττημένος και εξευτελισμένος το πεδίο της μάχης. Παρορμητικός, δρα χωρίς να σκεφτεί, πάνω στη βιασύνη του μπερδεύει τα πόδια του και τον λες μάλλον άγαρμπο.
Ο Δίας, ο πατέρας των θεών του Ολύμπου, τον μισεί, αφού ως εκπρόσωπος του λόγου, της ευρύτερης σκέψης και των ιδανικών δε συμφωνεί με την εγωκεντρική δράση και τον απερίσκεπτο αυθορμητισμό του μπρουτάλ Άρη.
Συνοδοί του είναι οι γιοι του, Δείμος (τρόμος) και Φόβος, ενώ το όνομά του προκύπτει πιθανότατα από το 'αίρω', που σημαίνει ανίσταμαι, υψώνω.

Ο καλός...
Στο πάνθεον των Ρωμαίων, ο ρόλος του Άρη (Mars) ως θεού του πολέμου είναι δευτερεύων. Πρωτίστως λατρεύεται ως θεός της άνοιξης και της βλάστησης. Σχετίζεται με τη γονιμότητα, την ανάπτυξη και την επίτευξη. Του αποδίδεται υψηλότερη θέση ακόμα κι από τον Δία, ενώ τον συνοδεύουν ο Honos (τιμή) και ο Virtus (αρετή). Η αυτοεκτίμηση, το να υπερασπίζεται κανείς το έδαφός του, το να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται σε αυτό που του μέλλεται να γίνει, θεωρείται αξιοσέβαστο. Είναι αρετή το να επιδιώκεις να εκπληρώσεις το πεπρωμένο σου. Η αρχή του Άρη για τους Ρωμαίους, λοιπόν, σημαίνει να υπερασπίζεται κανείς τον εαυτό του και να έχει το κουράγιο να εξελιχθεί και να τιμήσει την αληθινή του φύση.
Ετυμολογικά, το 'Mars' προκύπτει από τη ρίζα 'mas' που σημαίνει γενεσιουργός δύναμη ή 'mar' που θα πει λάμπω.

Κι ο άσχημος...
Σήμερα, o Άρης θεωρείται μάλλον ξεπερασμένος, πασέ. Συμβολίζει κυρίως ένα επιφαινόμενό του, τον θυμό, και έτσι κρίνεται ως αναχρονιστικός, εν δυνάμει επικίνδυνος και αποφευκτέος. Είναι κάτι το ντροπιαστικό που κάνει τον άνθρωπο να θεωρείται απολίτιστος. Είναι κάτι που πρέπει να κρύβουμε ο ένας απ' τον άλλο με κάθε τρόπο -πολύ συχνά δε, ακόμα κι από τον ίδιο μας τον εαυτό. Και τα πράγματα είναι χειρότερα για τις γυναίκες.
Στο σύγχρονο πολιτισμό, το σύμβολο του Άρη αναφέρεται στο αρσενικό φύλο. Χωρίς πολύ ανάλυση, οπτικά θα λέγαμε ότι αναπαριστά το ανδρικό γεννητικό όργανο σε διέγερση. Κι ένας άνδρας σε διέγερση ωθείται από την επιθυμία -σε αντιστοιχία με τον αστρολογικό Άρη, που συμβολίζει τις επιθυμίες που μας κινητοποιούν. Αν, όμως, ως σύμβολο ταυτίζεται με το αρσενικό φύλο, τι γίνεται με το θηλυκό;
Κάθε γυναίκα έχει τον Άρη στο γενέθλιο χάρτη της, ή με άλλα λόγια, την ίδια ανάγκη με κάθε άνδρα, να επιδιώξει να κάνει πράξη τα θέλω της, να παλέψει και να πετύχει. Μια γυναίκα με δυνατό Άρη, ως συνήθως, επικρίνεται ως υπερβολικά επιθετική, 'αντρογυναίκα', όχι αρκετά θηλυκή (το αντίστοιχο συμβαίνει και με τους άνδρες με δυνατή Αφροδίτη).
Κι έτσι, λίγο-πολύ συμμορφωνόμαστε στις κοινωνικές επιταγές. Και αντί να αναγνωρίζουμε και να διαχειριζόμαστε τα 'άρεια' ένστικτά μας, τα αρνούμαστε και γινόμαστε έρμαιά τους -βλ. ψυχοσωματικά προβλήματα, σαμποτάζ των προσωπικών σχέσεων, εκρήξεις οργής, αυτοκαταστροφικές τάσεις.



















Απομυθοποίηση τώρα... (ή τέλος πάντων κάποτε;)
Αστρολογικά, ο Άρης συμβολίζει τη ζωτική ενέργεια που μας βοηθά να πραγματοποιούμε τις επιθυμίες μας. Μεταξύ άλλων, έχει να κάνει με το θυμό, την επιθετικότητα, τη μαχητικότητα και τη σεξουαλικότητα.
Όταν η ενέργεια αυτή καταπιέζεται, μετατρέπεται σε οργή και λειτουργεί καταστροφικά φέρνοντας προβλήματα στην υγεία και στις σχέσεις μας. Όταν πάλι διοχετεύεται κάπου δημιουργικά, μας βοηθά να υλοποιούμε στόχους, να νιώθουμε δυνατοί και παραγωγικοί, και να διαμορφώνουμε τη ζωή μας όπως θέλουμε.
Όλοι έχουμε τον Άρη στον γενέθλιο χάρτη μας και όλοι έχουμε αυτή τη ζωτική δύναμη, η οποία λειτουργεί τόσο φυσικά όσο η αναπνοή μας, είτε το συνειδητοποιούμε είτε όχι.
Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι είναι ανθρώπινο και απολύτως φυσιολογικό να θυμώνουμε, να δίνουμε μάχες, να έχουμε σεξουαλικές ανάγκες και να λειτουργούμε με τον όποιο 'άρειο' τρόπο. Οι ηθικές κρίσεις, οι υποτιμητικές 'ταμπέλες' και τα αντίστοιχα ταμπού δεν είναι πρόβλημα του κάθε ανθρώπου, αλλά της 'πολιτισμένης' κοινωνίας, που προφανώς έχει ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να ανακαλύψει και να δεχθεί την ανθρώπινη φύση στο σύνολό της. Κοινωνικό πρόβλημα αποτελεί επίσης η έλλειψη θετικών προτύπων επιθετικότητας.
Η προκατάληψη αντικατοπτρίζεται δε και στην παραδοσιακή δυτική αστρολογία, σύμφωνα με την οποία ο Άρης θεωρείται 'δυσμενής' πλανήτης. Η πραγματικότητα, ωστόσο, διαψεύδει και αυτή την ταμπέλα, αφού πάντα υπάρχει τουλάχιστον μια θετική διέξοδος για την αντίστοιχη ενέργεια.

Υγιής επιθετικότητα
Ο θυμός και η μαχητικότητα είναι δεδομένα της ζωής -χωρίς αυτά τα συκοφαντημένα χαρακτηριστικά μας, πιθανότατα δε θα ζούσαμε καν. Είναι η απόρροια της βασικής αλήθειας ότι δεν μπορούμε πάντα να έχουμε ή να κάνουμε αυτό που θέλουμε. Κι αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, γιατί μας κινητοποιεί.
Στην πραγματικότητα, επικίνδυνος δεν είναι ο θυμός, αλλά η 'ευγενική' άρνησή του, η καταπίεση και η συσσώρευσή του. Ο κίνδυνος είναι ακριβώς αυτή η κατακρατημένη κίνηση -σαν να προσπαθείς να μην αναπνέεις... για πόσο;
Ο άνθρωπος που μαθαίνει να εκφράζει και να διαχειρίζεται το θυμό του με υγιή τρόπο, δεν εκρήγνυται, ούτε βιώνει οποιαδήποτε διέλευση με καταστροφικό τρόπο. Επιπλέον, είναι πιο ελεύθερος να εκφράσει τα πιο θετικά χαρακτηριστικά του Άρη του, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται η ενεργητικότητα και η δημιουργικότητά του, μειώνεται η νευρικότητα, η σεξουαλική του ζωή βελτιώνεται και ζει τη ζωή του πληρέστερα.
Τι κάνει αυτός ο άνθρωπος; Μαθαίνει να επιλέγει τις μάχες του, ξέρει πότε είναι σημαντικό να υπερασπιστεί τον εαυτό του, τα δικαιώματα και τις επιθυμίες του, χωρίς να βλάψει ή να καταπατήσει τα δικαιώματα των άλλων. Αν δεν θέλει κάτι, λέει όχι, αντί να συμφωνεί και να περιφέρεται θυμωμένος που το έκανε. Αν κάποιος κάνει κάτι που τον ενοχλεί, του το λέει, μιλάει γι' αυτό που ο ίδιος νιώθει, χωρίς να προσβάλει τον άλλο, αντί να καταπιέζεται περιμένοντας να ξαναγίνει κάτι παρόμοιο. Μπορεί να μην φαίνεται εύκολο, αν έχεις συνηθίσει αλλιώς, αλλά είναι απλό και αξίζει.

Astro-tips:
Μελετώντας τη θέση του Άρη στο γενέθλιο χάρτη (ζώδιο, οίκος, όψεις), μπορούμε να εντοπίσουμε την προσωπική ενεργειακή μας πηγή και να μάθουμε να κατευθύνουμε την ενέργειά μας σε δραστηριότητες που μας ταιριάζουν περισσότερο, έτσι ώστε να λειτουργούμε σύμφωνα με την φύση μας -όχι εναντίον της.
Ακόμα, γνωρίζοντας τις διελεύσεις του Άρη γενικά και τις διελεύσεις άλλων πλανητών σε όψη με το γενέθλιο Άρη, μπορούμε να προετοιμαζόμαστε για τις εν λόγω εκρήξεις ενέργειας και να τις αξιοποιούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.  

Bιβλιογραφία:
L. Greene, H. Sasportas, Dynamics of the Unconscious (Seminars in Psychological Astrology vol.2), S.Weiser Inc., York Beach, Maine 1988
D. Cunningham, Guia Astrologica del Conocimiento Personal, Editorial Kier SA, Buenos Aires 1989
S. Forrest, The Inner Sky, Seven Paws Press 2012




Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Το Χάρισμα του Σκορπιού